Confidenţialitate

Premierul Greciei menține referendumul și insistă că măsurile pe care i le cer creditorii externi sunt prea aspre

Alexis Tsipras a anunțat că Guvernul socialist al Greciei merge mai departe cu referendumul programat duminică pe tema relațiilor dintre statul elen și creditorii internaționali.

El le-a cerut concetățenilor să voteze împotriva măsurilor propuse de așa-numita troică a creditorilor (FMI, Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană).

Un”nu” la referendum ar putea aduce Greciei o înțelegere viabilă, a spus el: ”Cei care spun că aș avea de gînd să scot Grecia din Uniunea Europeană sunt niște mincinoși. Însă politicile de austeritate trebuie să înceteze, iar Europa trebuie la rîndul său să înceteze să se comporte în mod nedemocratic”.

Premierul Greciei a insistat că greutățile prin care trec cetățenii acum vor înceta.

”Vă mulțumesc pentru că v-ați păstrat calmul și vă asigur că lucrurile se vor îmbunătăți. Nu vă veți pierde salariile și pensiile. Nici banii aflați în bănci nu vor fi pierduți.

Nu vom ceda șantajului – o să găsim o soluție și o vom face în urma unui proces democratic.

Vă cer să votați “nu” la referendum și să respingeți acest memorandum, care ar însemna sfîrșitul Europei”,  a declarat Alexis Tsipras.

La rîndul său, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că noi negocieri cu Atena ar fi posibile numai după referendumul de duminică.

Între timp, Consiliul Europei susține că referendumul n-ar întruni standardele internaționale.

Două ar fi problemele majore: timpul foarte scurt în care trebuie organizată consultarea populară și întebarea propriu-zisă, considerată neclară.

Primele efecte ale intrării în incapacitate de plată se simt deja: multe ambulanțe grecești nu pot ajunge la persoanele care au nevoie de ajutor, pentru că au rezervoarele goale, iar transportul în comun are și el de suferit.