Confidenţialitate

Călin Popescu Tăriceanu critică Strategia de Apărare a președintelui Klaus Iohannis

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, critică Strategia Naționala de Apărare, trimisă Parlamentului de preşedintele Kaus Iohannis.

Potrivit acestuia, documentul cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul preşedinte Traian Băsescu şi goleşte de conţinut activitatea Guvernului, ceea ce ar însemna că România trece la o republică prezidenţială.

Calin Popescu Tăriceanu s-a aratat nemultumit că el nu a fost invitat la Cotroceni pentru discuţii pe această temă şi nu crede că documentul poate fi aprobat în forma transmisă. Declaratiile reies din stenograma sedintei comune a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din 15 iunie.

Potrivit liderului Senatoului, noua sa formatiune politica nu a fost invitata la Cotroceni, la discuţia care a avut loc legat de Strategia naţională de apărare. Calin Popescu Tariceanu afirma ca strategia prevede faptul ca în securitatea naţională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educaţie, protecţie socială sau agricultură. Asadar, in opinia liderului Senatului, daca documentul va fi aprobat, va avea loc un trasfera de atribuţii de la Guvernului, la Preşedinţie.

“Noi nu am fost invitaţi, ca partid, la Cotroceni, la discuţia care a avut loc legat de Strategia naţională de apărare. Ca atare, nu am putut să iau cunoştinţă de acest document decât în momentul în care a fost trimis la Senat şi l-am parcurs. Aşa cum, probabil, aţi observat şi dumneavoastră, Strategia naţională de securitate cuprinde, pe lângă conceptele tradiţionale, o serie de concepte preluate de la preşedintele Băsescu, potrivit cărora, în securitatea naţională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educaţie, protecţie socială, agricultură, tot. Prin urmare, avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie, în cadrul Strategiei de securitate naţională, şi, evident, golirea de conţinut a activităţii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea către o republică prezidenţială. Adică, dincolo de problema de securitate naţională, faţă de care am toată sensibilitatea, într-un mod „subtil”, se merge pe această idee de consolidare a puterii prezidenţiale, spuneam, trăsătură de bază a mandatului preşedintelui precedent”, a spusTăriceanu, în şedinţă, conform stenogramei.

Calin Popescu Tariceanu afirma așadar că documentul nu poate fi votat în forma propusă.

Comisiile de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat Strategia naţională de apărare a ţării, urmând ca raportul comisiilor să fie supus adoptării plenului Parlamentului mâine, după discursul preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 iunie, Parlamentului, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, şeful statului solicitând să adreseze Legislativului în 22 iunie un mesaj referitor la acest document, în şedinţă comună a celor două Camere.