Confidenţialitate

Bilanţul cutremurului de marți din Nepal a ajuns la 66 de morţi

Cel doilea cutremur puternic, produs marţi în Nepal, a distrus clădirile a căror structură fusese deja slăbită de cutremurul din aprilie şi a provocat moartea a cel puţin 66 de persoane, inclusiv 17 în India şi una în Tibet.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în satele şi oraşele de la est de Kathmandu, care abia începeau să se recupereze după cutremurul din 25 aprilie, soldat cu peste 8.000 de morţi.

Comandamentul militar american în Pacific a declarat că un elicopter militar implicat în operaţiunile de salvare a dispărut, având la bord şase militari americani şi doi nepalezi.

Cutremurul de marţi, cu magnitudinea de 7,3, s-a produs la 76 de kilometri est de capitală, într-o zonă deluroasă din apropiere de graniţa cu Tibetul, potrivit coordonatelor oferite de institutul american de geofizică USGS, şi a generat alunecări de teren în văile din Himalaya, în apropiere de Muntele Everest.

ONU a strâns doar 13 la sută din suma de 423 de milioane de dolari necesară pentru a ajuta Nepalul să se recupereze după cutremurul din aprilie, care a avut 7,8 magnitudine de moment. Echipele de salvare au afirmat că deja duceau lipsă de materiale înainte de noul cutremur.

Luna mai este sezonul de vârf al ascensiunilor montane în Nepal, dar unităţile de cazare sunt aproape goale după ce mii de turişti au plecat după cutremurul din aprilie.