Confidenţialitate

Proteste studențești la Timișoara, Galați și Constanța

Mai mulți studenți din Timișoara au dormit azi-noapte într-un amfiteatru al Universității de Vest, iar astăzi au participat la un miting în fața Prefecturii Timiș, în semn de protest față slaba finanțare a educației.

Studenții și-au adus pături, mâncare și apă în amfiteatru și au dezbătut toată noaptea probleme ale învățământului.

Astăzi, aproximativ 50 de tineri s-au adunat în fața sediului Prefecturii Timiș pentru a continua protestul, ei având banderole negre la gură și afișând pancarte cu mesaje precum ”Vrem 25%” , ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara” sau ”Vorbim doar în amf. A13 din UVT”. Corespondentul Europa FM, Dan Turcu:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Și la universităţile de stat din Constanţa şi Galaţi, amfiteatrele au fost ocupate.

Tinerii sunt nemulţumiţi de taxe, de sub-finanţarea educaţiei şi de faptul că părerile lor nu sunt ascultate de conducerile instituţiilor de învăţământ superior.

Potrivit Alianței Naționale a Organziațiilor Studențești din România (ANOSR), lista de revendicări cuprinde, între altele, creșterea finanțării educației și alocarea a 6% din PIB pentru educație, includerea studenților în proporție de 25% din electori în alegerea rectorilor,  creșterea investițiilor în servicii pentru studenți: creșterea burselor, în special a burselor sociale, investiții în construcții de noi cămine și cantine și investiții în repararea și modernizarea celor existente, dar și implementarea reală a unui învățământ centrat pe student.