Confidenţialitate

70 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury – VIDEO

Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar.

În aprilie 1970, împreună cu chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor pune bazele unui grup nou: Queen. În aceeași perioadă, solistul decide să-și schimbe numele din Bulsara în Mercury.

În 1971, intră în formaţie şi bateristul John Deacon, închegându-se astfel formaţia Queen. 

Piese ca “Bohemian Rhapsody” şi “Don’t Stop Me Now”, compuse de Mercury, au intrat în panteonul rockului şi o nouă generaţie de artişti, printre care Lady Gaga, Robbie Williams, Foo Fighters şi Muse, revendică influenţa trupei Queen.

Concertele în care Mercury cânta “We Are The Champions”, “Killer Queen”, “Crazy Little Thing Called Love” sunt considerate momente de antologie.

Primul album al grupului, “Queen”, lansat în 1973, a fost bine primit de critică și a avut un succes comercial rapid.

În 1975, albumul ”A Night at the Opera”, îi oferă trupei Queen o notorietate internațională.

În 1984, Freddie Mercury lansează primul single solo ”Love Kills”.

În 1985 scoate albumul solo, ”Mr. Bad Guy”.

În 1986 grupul Queen lansează albumul ”A Kind of Magic”, compus pentru a ilustra filmul ”Highlander”.

Tot în 1986, Queen susţine celebrul concert ‘‘Live at Wembley”. Atunci Freddie Mercury a terminat cele două apariții acoperit într-o mantie tivită cu hermină și pe cap cu o replică perfectă a coroanei regale britanice, cântând ca ultimă melodie Imnul oficial al Marii Britanii: ”God Save the Queen”.

Albumul ‘‘The Great Pretender” a apărut în 1987, format din reprize muzicale rearanjate de Mercury. În același an, Mercury află că este infectat cu HIV.

1988 lansează al doilea său album solo ”Barcelona”. Acest disc este concretizarea visului lui Freddie Mercury, de a se apropia de lumea operei, dar mai ales este îndeplinit visul de a lucra cu o celebră soprană, Montserrat Caballé.

https://www.youtube.com/watch?v=o8Eg-mWdDLc

Albumul este primit cu elogii de critică, iar cântecul devine tema oficială a Jocurilor Olimpice din 1992.

În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ”A Winter’s Tale”, evocă regiunea Montreux unde a petrecut mult timp.

Clipurile realizate pentru albumul ”Innuendo”, în special ”I’m Going Slightly Mad”, îl arată foarte trist și obosit. Pe 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards.

Cu toate că era deosebit de bolnav, el insista să înregistreze melodii și clipuri: ”Headlong”, ”I’m Going Slightly Mad’‘ și ‘‘These Are the Days of Our Lives”, ultimul său videoclip.

Știind de moartea sa iminentă, înregistrează ”The Show Must Go On”, fiind considerat un soi de testament destinat publicului său.

Pe 23 noiembrie 1991, Freddie Mercury anunță că are SIDA. Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârșitul. Freddie a murit la 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991.