Confidenţialitate

Guvernul a aprobat ieri Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră pentru perioada 2016-2020

 

Schimbări la examenul pentru obținerea permisului și reguli noi pentru cei care vor să aibă carnet de conducere – sunt doar câteva dintre prevederile trecute în document.

 

Potrivit documentului, examenele pentru obținerea permisului vor fi înregistrate video și doar școlile de șoferi care au un procent de promovabilitate de cel puțin 50% vor fi reautorizate.

Mai mult, nu vor putea fi șoferi decât cei care au terminat măcar clasa a zecea.

Documentul prevede și crearea unui cadru legal pentru reabilitatea și consilierea șoferilor care incalcă grav și des Codul Rutier, mai ales în cazul celor profesioniști.

Evaluările medicale și psihologice pentru obținerea permisului vor fi îmbunătățite, iar baremele de evaluare vor fi actualizate periodic. In plus, după o anumita vârstă, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducatorii auto.

Mai mult, vehiculele care au fost reparate în urma unui accident vor avea nevoie de o inspecție tehnică de siguranță pentru repunerea in circulație.

Practic, obiectivul Guvernului este de a spori siguranța rutieră și  de a reduce decesele cu 50% până în anul 2020.

Planul de acțiuni mai prevedere și imbunătățirea sistemului de intervenție la accidente și a asistenței medicale de urgență prin unificarea dispeceratelor care acționează în astfel de cazuri și îmbunătățirea dotării serviciilor de rugență cu elicoptere.